szo. nov 26th, 2022

Te is azok közé tartozol, aki  nehezen alszik el? Egy felnőtt embernek napi 7 vagy 9 óra alvásra van szüksége, hogy az agya a legjobb teljesítményt nyújthassa. Amennyiben neked is nehezedre esik elaludni, és gyakran kelsz kialvatlanul, nem vagy egyedül. Íme 10 dolog, ami segíthet jobban aludni:

Nézd meg a 10 trükköt a könnyebb alvásért a Youtube videóban is.

 

1. trükk: A régi katonai módszer

Az amerikai hadseregben alkalmazták ezt a módszert, ami a pilótáknak és katonáknak segített SZÓ SZERINT bármikor elaludni: nappal, éjszaka, sőt akár kávéfogyasztás után is. Egy hat hetes gyakorlást követően a pilóták 96% -a képes volt 2 perc alatt aludni.

A technika lényege, hogy megnyugszunk azáltal, hogy ellazítjuk az arcizmainkat. Ezen izmok szoros kapcsolatban állnak az agyunkkal, és aktivitásuk meggátolhatja az alvást. Tehát csukd be a szemed, és kerüld az arcizmaid használatát. Lazítsd el őket, majd folytasd a válladdal, a karjaiddal, végül pedig fújd ki a levegőt.

Dr. Edmund Jacobson is hasonló technikát javasolt a relaxációhoz. Ennek neve a progresszív izomrelaxáció, mely az izmaink megfeszítését, majd 5-8 másodperc után történő ellazítását jelenti. Az izmok ellazulása jobb vérkeringéshez és ezzel együtt jobb anyagcseréhez vezet, a légzés mélyebb és lassabb lesz.

Érdemes lehet mindkét módszert kipróbálnod, esetleg vegyesen alkalmaznod őket.

2. trükk: Ürítsd ki az elméd

Az agyunk minden testrésztől impulzusokat kap, és válaszul visszajelzést ad a cselekvéshez. A szűntelen gondolkodás vagy az aggódás megnehezíti az alvást. Ilyenkor érdemes elterelni a figyelmünket valamivel, ami sokkal megnyugtatóbb, de mégis elég mentális terhelést ad, hogy lefoglaljuk az elménket.

Az Oxfordi egyetem 2002-es kutatása szerint a “képi elvonatkoztatás” módszere hatékony lehet az álmatlanság kezelésében. Ez annyit tesz, hogy a folyamatos gondolkodás helyett inkább egy megnyugtató képi világot próbálunk meg elképzelni. Ez egy vizualizációs gyakorlat, mely során például elképzelhetjük, ahogy a csillagos ég alatt fekszünk, teljes nyugalomban.

A kutatás szerint az emberek, akik képeket használnak a gondolataik elterelésére, gyorsabban alszanak el, mint akik más eltereléseket használnak, például számolást..

A vízesés vagy a visszhang hangjának elképzelése elfoglalja az elmét, megakadályozva ezzel, hogy más gondolatokra, és aggodalmakra figyeljen, így elősegítik a gyors elalvást

3. trükk: Aludj zokniban

Egy nemrégiben készült holland tanulmány megmutatta, mennyire fontos a hőmérséklet az alvásminőség szempontjából. A kutatók a kísérleti alanyokat hőtartó ruhába öltöztették, így 0,4 fokkal megemelve a bőrük hőmérsékletét. Ez az apró változás jelentős javulást eredményezett az alvás minőségében. A korai felébredés valószínűsége például 58%-ról 4%-ra csökkent!

A Nature folyóiratban megjelent svájci tanulmány kutatói is megfigyelték, hogy a meleg láb és kéz jól előrejelzi a várható alvásminőséget. A tanulmányban a résztvevők melegvizes palackot helyeztek a lábukra, amely kitágította az ereket a bőr felületén, növelve ezzel a hőveszteséget. A végtagok felé áramló vér ugyanis lehűti a test többi részét, ami így segít az alvásban.

Kutatók azt javasolják, hogy érdemes lehet megpróbálni zokniban aludni. Elsőre furcsa lehet, de ha megszokod, sokat javíthat az alvásodon!

4. trükk: Próbálj meg ébren maradni

Egy kis fordított pszichológia. Az alvás az egyik olyan dolog az életben, amit minél inkább erőltetsz, annál kevésbé sikerül. A Glasgowi egyetemen végzett kutatás szerint azok az alvászavarokkal küzdő páciensek, akiknek azt mondták, hogy feküdjenek le, és próbáljanak meg ébren maradni, gyorsabban aludtak el, mint akik nem kaptak ilyen utasítást.

Szakértők szerint ez lehet olykor beválik, de nem biztos, hogy hosszútávon is eredményes. Viszont Richard Wiseman a Hertfordsire-I egyetem pszichológus professzora azt ajánlja, hogy ha éjszaka felébredsz, és kb. 15 percen belül nem tudsz aludni, akkor rövid időre foglald el magad valamivel, a hálószobán kívül. Például kezdj el kirakni egy puzzle-t, vagy kapj elő egy kifestőkönyvet.

Keress valami megnyugtatót, ami a kezedet és az elmédet egyaránt lefoglalja. A lényeg, hogy az ébrenlétet és a hálószobát ne társítsd össze, és maradj távol a digitális kijelzőktől, képernyőktől.

Ha úgy érzed, kezdesz ismét elálmosodni, menj vissza az ágyba, és próbálj meg újra aludni.

5. trükk: Figyelj a hőmérsékletre

Az előbb már volt róla szó, milyen fontos a megfelelő hőmérséklet. Nem csoda, hogy egy meleg fürdő, vagy zuhany sokakat elálmosít. Tanulmányok azt mutatják, hogy az alvás előtt 1 órával vett meleg fürdő lassítja az anyagcserét, és felkészíti az alvásra. Nem mellesleg a meleg zuhany önmagában is igen nyugtató, és ha ez ráadásul az esti rutinunk része, akkor a testünk tudni fogja, mi következik ezután.

A túl meleg, vagy túl hideg szoba rontja az alvásminőséget, és könnyen felébredhetünk éjszaka. Egy francia alváskutató intézet tanulmánya szerint, az ideális szobahőmérséklet 15,6 és 19,4 fok között van, és a Nemzetközi alvás alapítvány is ezt ajánlja.

Lisa Meltzer, az alapítvány egyik tudósa szerint fontos, hogy hűvös, sötét, és nyugodt szobában próbáljunk meg aludni.

6. trükk: Mozogj, mielőtt aludni mész

Régi népi bölcsesség, hogy érdemes lehet kicsit mozogni mielőtt aludni megyünk, azonban meglepően sokáig nem készültek kutatások a témában. A 2010-es években a brazíliai São Paulo és a Chicagoi Northwestern egyetem kutatói is azt találták, hogy a közepes intenzitású, rendszeres mozgás segít az alvásban.

De a brazíliai kutatócsapat azt is megállapította, hogy az ad-hoc jelleggel végzett testmozgás is segít az alvásban, ha az nem túl nehéz. A közepes erősségű, aerob típusú mozgás – mint a sétálás – bizonyult a leghatásosabbnak. Azt, hogy miként hat az edzés az alvásra, pontosan nem tudni, de alighanem itt is a testhőmérséklet-változás a kulcs. Az edzés felhevít, és az azt követő lehűlés pedig elálmosít.

A mozgást a késő délutáni, vagy kora esti órákban érdemes csinálni.

7. trükk: Figyelj, mit eszel, iszol

Bizonyos ételek és italok megnehezítik az alvást, míg mások elősegítik azt. Nem érdemes este nehéz ételeket enni, vagy túlzásba vinni az étkezést. Szakértők szerint a legjobb, ha este 6-7 óra után már nem fogyasztunk érdemleges mennyiségű ételt.Szintén megnehezítheti az alvást az alkoholfogyasztás, a kávé, vagy a cigaretta, így ezeket érdemes kerülni.

A Medical News Today szerint a mandula például segít az alvásban, ugyanis sok melatonint tartalmaz, ami segít az alvás- ébrenlét ciklus szabályozásában. Szintén segíthet egy pohár meleg tej, ami triptofánt, kálciumot, D vitamint, és szintén melatonint tartalmaz.

Ráadásul sokaknak gyermekkoruk juthat eszébe, ami nyugtatóan hat, így segíti a gyorsabb elalvást.

8. trükk: Tartsd a napirendet

A cirkadián ritmus a belső, biológiai óránk, ami nagyjából egy 24 órás ciklust jelent. Ez szabályozza, hogy mikor vagyunk ébren, és mikor alszunk el. A legtöbben este alszanak, reggel pedig felébrednek. Ezért van az, hogy ha kiesünk az ütemből, akkor nehezebben tudunk aludni.

De a belső óránkat a fények segítségével tudjuk lassítani, vagy gyorsítani. A National Sleep Foundation szerint érdemes reggel sok fénynek kitenni magunkat, akár kimenni sétálni, hogy érjen minket a nap, és tényleg felébredjünk. Este, lefekvés előtt néhány órával pedig már igyekezz csökkenteni a fényt, különös tekintettel a mobiltelefon, TV, és számítógép kijelzők fényére.

A kijelzők fénye jelentősen megnehezítik az elalvást.

9. trükk: Hallgass nyugtató zenét

Egy 2008-as Magyar kutatás kimutatta, hogy bizonyos zenék segítik az alvást. A Semmelweis Egyetem kutatói 94 diákot osztottak három csoportra. Az első csoport klasszikus zenét, a második hangoskönyveket hallgatott, a harmadik pedig nem hallgatott semmit lefekvés előtt.

A kutatók azt találták, hogy a zene szignifikánsan meggyorsította az elalvást, és javította az alvás minőségét is. De nem akármilyen zene lehet alkalmas a célra. Érdemes lassú, percenként 60-80 leütésszámú zenét hallgatni, ha az alvás segítése a cél.

Ennek a hátterében is fiziológiai jelenségek állnak, hiszen a lassú, percenkénti 60-80 közötti metrumú zene csökkenti a neuroendokrin-rendszer és a szimpatikus idegrendszer aktivitását, a szívritmust és a vérnyomást.

10. trükk: Legyen kényelmes a fekhelyed

Sokan úgy megszokják az ágyukat, hogy nem gondolják, gond lenne vele. De a legjobb matracokat is érdemes 9-10 évente lecserélni, mert elveszítik a tartásukat.

Ami nagyon fontos még, az a párna. Egy rossz párna ugyan nem okoz problémát, de a meglévő problémákat súlyosbíthatja, és megnehezítheti az alvást. Egy jó párnának kell, hogy legyen tartása, és a gerincet egy vonalban kell tartania. A megfelelő párna azonban attól is függ, milyen pózban alszunk leginkább, valamint a súlyunk, magasságunk is fontos szempont.

Ha gyakran érzed úgy, hogy nem kényelmes a párnád, akkor keress rá, milyen szempontok alapján érdemes párnát választani!

Ne feledd, hogy ezt a 10 tippet kombinálhatod is. Ha szeretnél biztosra menni, és két perc alatt elaludni, érdemes lehet mindegyiket kipróbálni. Nem mellesleg az alvást is lehet gyakorolni, és ma már számos eszköz áll a rendelkezésedre, hogy mérni tudd az alvásidőt és minőséget. Egy okosóra, vagy egy telefonos applikáció is jó visszajelzést adhat, így folyamatosan tesztelheted, gyakorolhatod a különböző módszereket!

Te melyik tudományos módszert próbálod ki először?

Írd meg kommentbe, vagy oszd meg másokkal az egyedi tapasztalataid.

Fejleszd magad minden nap, és ha már ez sikerül, akkor nézd meg ezt a cikket, ami arról szól, hogyan kelj fel korán úgy, hogy mégse legyél fáradt.

Hajrá!

Főkép forrás és Cikk Forrás:

https://tudastarklub.hu/jobb-alvas-2-perc-alatt/

 


Hogyan aludjunk 8 órát 4 óra alatt?

Az álmatlanság könnyebb vagy súlyosabb formája minden negyedik felnőttnek problémát jelent, pedig az ideális mennyiségű és minőségű alvás a megfelelő teljesítőképesség elengedhetetlen feltétele. Összeszedtük, mit tehet a pihentető alvás érdekében.

Sokan alig néhány órát alszanak éjjelente, miközben legalább 8 óra alvásra lenne szükségünk a legtöbb tudományos felmérés szerint. Miközben alszunk, a testünk regenerálódik, idegrendszerünk pedig feldolgozza az ingereket, amelyek napközben érnek minket. A kialvatlanság ezért számtalan egészségügyi problémához vezethet: rontja a koncentrációt, és a memóriát is. A tartós kialvatlanság számos krónikus betegség előszobája is lehet. Íme néhány hasznos tipp, mit tehetünk a pihentető alvás érdekében.

Kapcsolja ki a telefonját!

Kutatások szerint a telefon képernyőjének kék és fehér fénye megakadályozza, hogy az agy felszabadítsa a melatonint nevű hormont, amely segíti az elalvást.

Ragaszkodjon egy fix napirendhez!

Hasznos, ha hozzászoktatja magát egy rendszerhez: minden nap körülbelül ugyanakkor feküdjön le aludni, és reggelente ugyanakkor keljen fel – még hétvégente is!

Felejtse el a Szundi gombot!

Nem tanácsos a Szundi gomb lenyomásával kezdeni a napot, ugyanis a felmérések szerint a rendszeresen késleltetett ébresztés jelentősen megzavarja az alvásciklust, így fáradtabbnak érezzük magunkat tőle.

Segít a relaxáció 

Ha egész nap elfoglalt volt, és nem tudja elcsendesíteni az elméjét, érdemes néhány percre leülni az ágy szélére, és relaxációs gyakorlatokat végezni, így fel tud készülni az alvásra. Próbálja meg másnapra hagyni a teendőkön való rágódást, a problémákat ne vigye magával az ágyba.

Ne fogyasszon élénkítő szereket

Elalvás előtt már ne igyunk kávét, teát, vagy alkoholt. Az alkohol ugyan megkönnyíti az elalvást, de jelentősen lerontja annak minőségét: gyakoribb az éjszakai ébredés, így kevésbé pihentető az alvás, előfordulhatnak rémálmok és fejfájás is.

Ha csak forgolódik, inkább keljen fel

Ha nem tud elaludni, vagy felriad az éjszaka, és hiába vár az álomra, akkor inkább érdemes leülni egy székre és olvasni. Ezzel az üzenhető az agynak, hogy a szék a gondolkodás helye, míg az ágy az alvásé.

Ne nézegesse percenként az órát

Ugye ismerős, amikor nem tud elaludni, folyamatosan az órát lesi, és azt számolgatja, hogy ha sikerülne végre álomba merülni, akkor hány órát fog tudni aludni? Ha folyamatosan az időt ellenőrzi, az agya nem képes „kikapcsolni” és a kalkulálás megnehezíti az agy számára az elalvást.

 

Forrás:

https://novekedes.hu/hirek/hogyan-aludjunk-8-orat-4-ora-alatt


 

A mély alvás titka – így lehetsz igazán kipihent

A mély alvás hossza és minősége befolyásolja, mennyire vagyunk kipihentek. Ezért érdemes sorra venni minden fontos tényezőt a mély alvás elősegítése kapcsán. 

Így alszunk éjszaka – az alvási fázisok

Az éjszakai alvás 90-120 perces alvásciklusokból áll, amelyek 4-6-szor váltják egymást az éjszaka folyamán Az alváson belül elkülönítjük a REM és a nem-REM alvási szakaszokat. (A REM egy angol rövidítés, jelentése: rapid eye movement, vagyis gyors szemmozgás.) A nem-REM fázis pedig további három alvásfázisra tagolódik. 

Lássuk ezeket az alvásfázisokat!

1. stádium: szendergés

Az alvás kezdeti szakasza, amelynek során a test felkészül az alvásra. Mindössze pár percig tart, az alvásidő 5-10%-át teszi ki. 

Főbb jellemzői:

 • lassuló testfunkciók alvás közben (pl. szívverés, légzés, szemmozgás), 
 • egyre lassuló agyhullámok (ugyanakkor még az alfa hullámok a jellemzőek),
 • csökkenő izomtónus. 

2. stádium: felszínes alvás

Ez a szakasz az alvásidő mintegy felét alkotja. Alvás közben az életfunkciók és az agyhullámok tovább lassulnak (a téta hullámok a jellemzők), az izmok még inkább ellazulnak. A szemmozgás teljesen leáll, a test hőmérséklete pedig csökken. 

3. stádium: mély alvás

Ezt az alvásszakaszt a szakirodalom delta-fázisnak nevezi, mivel az agyhullámok tovább lassulnak, és gyakran két szakaszra bontja. Az első a középmély alvás, amely az alvás 5-10%-át alkotja, a második pedig a mély alvás, amely az alvásidő 15-20%-át teszi ki. 

A rendkívül lassú agyhullámok mellett csökkenő vérnyomás és lassú légzés jellemzi  ezt a fázist. Ilyenkor egyébként jóval nehezebb felébreszteni valakit, még a hangos zajokra is nehezen reagál ilyenkor az alvó ember. Ha azonban sikerül ebben a fázisban felkelteni, jellemzően nagyon “kómás” lesz az illető, zavartság, kábultság uralkodik el rajta és nehezen tér magához. 

4. stádium: álomalvás, vagyis REM-alvás

Ez a fázis nagyjából az alvásidő 20%-át teszi ki és élesen elválik a többi alvásszakasztól. A szemek gyors mozgásba kezdenek, miközben az alábbi jellemzők tapasztalhatók alvás közben:

 • a légzés felgyorsul, szabálytalanabbá és felszínesebbé válik,
 • az izomtónus megszűnik, a végtagizmok leblokkolnak,
 • az agyi véráramlás intenzívebbé válik, csaknem a duplájára nő,
 • az agyi aktivitás hasonló az éber illetve a szendergő állapothoz.

Ebben a szakaszban álmodunk, miközben a tanulásért, gondolkodásért és a szervezőmunkáért felelős agyterületek különösen aktívak. A szakemberek szerint a nap során begyűjtött új információk feldolgozását és szelekcióját is ekkor végzi az agy. 

Érdekesség, hogy az alvási fázisok sorrendje mindig ugyanaz egy cikluson belül: 1-2-3-2-1-4, majd kezdődik a következő ciklus. Ez annyira igaz, hogy ha valakit pl. a 3-as fázisban felébresztenek, villámgyorsan végigmegy a 2-1-4-es fázisokon, mielőtt magához tér.

 

Mély alvás közben álmodunk?

Az alvás talán két legfontosabb szakasza tehát a mély alvás és a REM-alvás. Gyakran felmerül még ma is az a téves elképzelés, hogy mély alvás közben álmodunk. Pedig, ahogy már említettük, az álmok kimondottan a REM-alvásra jellemzőek. 

Az agy működését egy számítógéphez is hasonlíthatjuk, amely napközben rengeteg információt fogad be az érzékszerveken keresztül. Ezeknek csak töredéke jut el a tudatunkba, nagy része a tudattalanban tárolódik. Éjszaka a REM-fázisban történik ezeknek a tudattalanban tárolt információknak a rendszerezése. A logikai információk, számok bekerülnek a megfelelő “tárolóba”, ahogyan az érzelmileg hangsúlyos történések egy másikba és így tovább. A felesleges információk pedig végleg törlődnek. 

A tudomány jelenlegi állása szerint ez a folyamat zajlik valójában a REM-alvás közben, az álmok pedig ennek a “melléktermékei”. Az alcímben feltett kérdésre tehát a válasz: REM-alvás közben álmodunk, nem pedig a mély alvás során. 

Miben áll a mély alvás jelentősége? Mennyi a mély alvás ideje, hossza?

A pihenés szempontjából kiemelkedő jelentőségű, hogy mélyen aludjunk. Ebben a fázisban számos olyan folyamat megy végbe, amely hozzájárul a szervezet regenerálódásához, és kulcsszerepet játszanak a kipihentség szempontjából:

 • a szervezet kipiheni a megelőző napot,
 • a sejtek regenerálódnak, a test energiaszintje helyreáll,
 • a glükóz feldolgozásának folyamata ekkor a legintenzívebb az agyban,
 • felszabadulnak azok a növekedési hormonok, amelyek a szövetek megújításában is közreműködnek.

Mint már említettük, a különböző alvási fázisok alvásciklusokat alkotnak, amelyekből 4-6 követi egymást az éjszaka folyamán. Az alvás kezdetén a mély alvás első szakasza általában 45-90 perc. Ahogy telik az éjszaka, a mély alvás fázisok úgy rövidülnek, miközben a REM-alvás szakaszok egyre hosszabbak. 

Ugyanakkor arra a kérdésre, mennyi alvás szükséges ahhoz, hogy teljesen kipihenje magát az ember, nem könnyű pontos választ adni. A napi 8 óra alvásidő ma már túl általános értéknek tartják. Vannak felnőttek, akik 4-5 óra alvással is tökéletesen fittek, másoknak 9-10 órára van szüksége. Az alvásigényt a test fizikai és egészségi állapota is befolyásolja. Ezért a tudomány mai állása szerint nem igazán lehet meghatározni egy konkrét számot, hogy minimum mennyit kell aludni. Ehelyett inkább mindenki igyekezzen annyit aludni, amitől másnap kipihentnek érzi magát. 

Mi a mély alvás titka? Mit tehetsz az elősegítésére?

Azért, hogy kipihenten ébredjünk, érdemes mindent megtenni, hogy a mély alvás fázisa a lehető legharmonikusabb legyen. 

Ennek érdekében néhány jó tanács:

 • Az alvást segíti az alacsony – 20 fok körüli – hőmérséklet a szobában. Lefekvés előtt ugyanakkor egy szauna vagy egy forró fürdő kifejezetten kedvező a mély alvásra nézve. 
 • Kedvező a lefekvés előtti rituálé kialakítása: jó, ha van egy bevált koreográfiánk erre. Például két órával lefekvés előtt már csak kis erősségű fényforrásokat használunk, mellőzzük a képernyők bámulását, mindig azonos időben megisszuk az esti – szigorúan koffeinmentes – teánkat stb. 
 • Az is rendkívül kedvező, ha mindig ugyanakkor fekszünk le és kelünk fel.
 • A mély alvás meditáció segítségével is elősegíthető. Lefekvés előttre érdemes időzíteni a gyakorlatokat. Ez lehet jóga, autogén tréning vagy bármilyen más meditációs rutin.
 • Az alkohol kifejezetten ellensége a mély alvásnak, ezért lefekvés előtt érdemes mellőzni.
 • A koffeintartalmú italok ugyancsak aláássák a mély alvást, ezért 15 óra után lehetőleg egyáltalán ne fogyasszunk belőlük. 
 • A harmonikus, pihentető alvás kialakításában a Fitpuli is hatékony segítséget jelent. Az applikáció, illetve a hozzá kapcsolódó munkahelyi egészségprogram lehetővé teszi azoknak a szokásoknak a kialakítását, amelyek ideális alvásrutinhoz vezetnek. 

Forrás:

https://www.fitpuli.hu/a-mely-alvas-titka-igy-lehetsz-igazan-kipihent/

 


 

Alvásiskola – 5 tanács a jobb alvásért

Volt már olyan, hogy nehezen aludt el? Vagy elaludt, aztán hamar felébredt? Vagy hosszan alszik és mégsem kipihent? Mindenki szeretne jobban aludni. Az alvászavar gyakoribb, mint gondolnánk.

Az, hogy másnap fáradtak vagyunk egy rossz éjszaka után, csak a jéghegy csúcsa. Nem is gondolnánk, de alvásmegvonással az IQ is csökken.
Egy kutatás alátámasztja, hogyha valaki kevesebb, mint 7 órát alszik hétköznapokon, és csupán körülbelül 40 perccel többet hétvégeken, a napi feladatokban 90 %-kal teljesít majd rosszabbul, mint a kipihent emberek.
Az, hogy másnap mélyebbek a szarkalábak, megint csak a legkevesebb. Ha fáradtak vagyunk, hajlamosabbak vagyunk a depresszióra, a türelmetlenségre, egyszerűen nehezebben vagyunk boldogok.
Egy másik kutatás kimutatta, hogy az alvásmegvonásos emberek egyszerűen nem emlékeznek a kellemes emlékeikre, a kellemetlen emlékeket azonban tökéletesen elő tudják hívni. És ha ez még nem lenne elég, a kevés alvás hozzájárulhat a korai elhalálozáshoz is.
Alvásszakértőnk rávilágít, hogy melyik a legnagyobb hiba elalvás előtt, hogy hogyan aludjunk mélyebben és elárulja a meglepő titkot, hogy miért kelünk fel az éjszaka közepén.

 1. A legnagyobb hiba elalvás előtt

Az okostelefonok, a tabletek és az esti tévénézés nagyon sokat árt a minőségi alvásnak. Ha elalvás előtt a kütyünket nyomkodjuk, vagy tévét nézünk, az agyunk a beérkező kék fényt napfényként fogja fel, és azt az üzenetet küldi a szürkeállománynak, hogy ideje felébredni.
A kutatás szerint, ha 10 percig nyomogatjuk a telefont elalvás előtt, az megegyezik egy fél óra sétával a verőfényes napon. Ha az agyunknak azt az üzenetet küldjük, hogy a napfényes utcán sétálgatunk, nyilván nem akar elaludni. Ha éjszaka felébredünk és gyorsan ránézünk a Facebookra vagy az e-mailekre, megint csak rengeteg kék fényt küldünk az agynak és hosszú ideig nem fogunk tudni elaludni.
Az alvásszakértő szerint ez ugyanakkor jól jöhet, ha valami miatt ébren kell maradnunk, például ha éjszaka dolgoznunk kell.

 1. A megfelelő esti rutin kulcsfontosságú

Csakúgy, mint reggeli rutin, az esti rutin is rendkívül fontos. Mi az első lépés? Például az, hogy ne igyunk alkoholt elalvás előtt. Csalóka, mert úgy tűnik, elálmosodunk tőle, ám valójában az alkohol meggátolja a mély alvást. Egy-két órával az elalvás előtt ne igyunk alkoholt, mert egész éjszaka éber fázisban fogunk aludni, sőt, reggel szörnyen érezzük majd magunkat.
Az alvásszakértő szerint lefekvés előtt nagyon sokat segítenek a pozitív gondolatok is. A legnagyobb ellenség ugyanis a stressz. Ha nem tudjuk elterelni a gondolatainkat a rossz dolgokról, egy olyan egyszerű gyakorlatot ajánl, hogy az ábécé betűjéhez kössünk egy-egy gyümölcsöt, és mondjuk végig az egész ábécét, miközben elképzeljük a gyümölcsöket. Így elterelődnek a gondolataink a negatív dolgokról. Meditáljunk, vagy írjuk le a negatív gondolatokat és tegyük be a papírt a fiókba.
Ha nem tudunk elaludni, inkább keljünk fel, hogy az agyunk az ágyat ne az ébrenléttel, hanem az alvással kösse össze. Keljünk fel, és csináljunk valami egyszerű, megnyugtató dolgot, és ha elfáradunk, feküdjünk vissza.

Az esti rutin tehát nagyon fontos. De mi van a napközbeni alvással? Az is rendkívül sokat segíthet.

 1. A napközbeni alvás titkai

Nem jó ötlet napközben 1 óránál többet aludni. 20-30 perc tökéletesen elég – de még 5 perc is nagyon sokat számít.
Az alvásszakértő rávilágít, hogy 20–30 perc elképesztően meg tudja dobni a kreativitást és a koncentrálóképességet. A NASA kutatásai szerint azok a pilóták, akik 25 percet aludtak napközben, 35%-kal éberebbek és 50%-kal koncentráltabbak voltak. A napközbeni szunyókálástól sokkal jobban működik az agy, még akkor is, ha éjszaka nem aludtuk ki magunkat. Ha éjszaka nem is tudtunk nyugodtan, mélyen aludni, még mindig növelhetjük agyunk teljesítőképességét, és megadhatjuk agyunknak a lehetőséget, hogy összegezte az új információt, úgy, hogy napközben alszunk egy rövidet.
Ha azon aggódunk, hogy nem ébredünk fel időben, az alvásszakértő azt javasolja, hogy közvetlenül elalvás előtt igyunk meg egy csésze kávét. A koffein körülbelül 25 perc után hat.

De mi történik akkor, ha nem tudunk éjjel rendesen aludni?

 1. Az éjszakai felébredés teljesen természetes dolog

Kutatások bizonyítják, hogy az éjszakai alvásnak két elkülöníthető fázisa van. Így hát, ha az éjszaka közepén felébredünk, az teljesen természetes és normális. Az elektromos áram feltalálása előtt az emberek tisztában voltak ezzel a jelenséggel, így elkülönítettek egy „első alvási” és egy „második alvási” szakaszt. A kettő között kártyáztak, vagy találkoztak a barátaikkal. Ha felébredünk éjjel és nem tudunk visszaaludni, nincs semmi gond. Keljünk fel, és 20 percig csináljunk valamit. Semmiképp se feküdjünk az ágyban azon szorongva, hogy nem tudunk visszaaludni.
Egyáltalán nem rossz dolog tehát, ha éjszaka felébredünk, sőt! Egy kutatás szerint az az időszak, amit az ember éjjel ébren tölt, a nap egyik legnyugodtabb, legkiegyensúlyozottabb ideje. A testünk kémiailag ilyenkor olyan állapotban van, mintha egy napot egy wellness szállóban töltöttünk volna.

És van még egy probléma, amellyel már mindenki találkozott: több mint 8 órát alszom, mégsem vagyok kipihent, sőt nyúzott vagyok és rosszkedvű. Miért van ez? Íme, a válasz:

5. A 90 perces szabály a jobb alváshoz

Testünk alvás közben 90 perces ciklusokon megy keresztül. Ha egy ilyen ciklus közepén ébredünk fel, teljesen mindegy, hogy mennyit pihentünk, nem fogjuk jól érezni magunkat. Tervezzük meg az alvásunkat és állítsuk be az ébresztőórát úgy, hogy kijöjjenek a másfél órás ciklusok. Ez a 90 perces szabály.
90 perc alatt a testünk könnyű alvásból a mély-alvási szakaszba jut. Ebben a szakaszban az agy álmokat kreál. A 90 perces ciklus végén az emberi test újra a könnyű fázisba kerül. És ezek a ciklusok újra meg újra következnek egymás után. A legjobban akkor járunk, ha egy ilyen ciklus végén ébredünk fel.

 

Forrás:

http://solymaronline.hu/2015/09/26/alvasiskola-2-5-tanacs-a-jobb-alvasert/

 


 

2 perc alatt elalhatsz ezzel a szuper trükkel

Te is órákat forgolódsz este? Ezzel a technikával véget vethetsz az álmatlan éjszakáknak!

Fogadjunk, a te estéd is gyakran hasonlóan néz ki! Először is, biztosan imádod görgetni a közösségi oldalakat, és szeretsz a Facebook vagy az Insta előtt lazítani. Arról nem is beszélve, hogy tuti a Messengeren is kapod a barátnőid üzeneteit. Másodszor pedig, a kedvenc sorozatod is mindig annyira izgisen végződik, hogy alig bírod abbahagyni a nézését. A zuhanyzásrólarcápolásról még nem is beszéltünk, sőt néha még főznöd is kell másnapra. És előfordul, hogy az utolsó energiáddalráveszed magad az edzésre is, holott totál úgy érzed, hogy inkább pihenned kellene. Mire ennek mind vége, már lehet éjfél van, és elkezdesz azon kattogni, hogy vajon minden feladatod végére értél-e, és holnap mik lesznek a teendőid. Így hát nem is csoda, hogy éjszaka képtelen vagy elaludni!

De ne aggódj, elég néhány egyszerű trükk és máris vége a sok forgolódásnak. Felejtsd el az appokat, a nyugtató gyertyákat vagy a Spotify alvást segítő lejátszási listáit! Ami neked kell, az egy régi, katonai technika.

A brit Joe nevű oldal talált egy 1981-es önsegítő könyvet, aminek az a címe, hogy Lazíts és nyerj: Bajnok teljesítmény. A sportteljesítmény növelésére irányuló tippek mellett, találtak benne egy módszert is, amit az amerikai katonaság fejlesztett ki. Ennek segítségével 120 másodperc alatt minden további nélkül bárki képes elaludni! Így csináld:

Első lépés: Lazítsd el az arcizmaidat. A nyelvedet, az állkapcsodat és a szemed körüli izmokat is.

Második lépés: Vállat le! Lazítsd el a bal karod felső, majd alsó részeit. Ezt ismételd meg a jobb karodon.

Harmadik lépés: Kilégzés. Lazítsd el a mellkasod.

Negyedik lépés: Most jönnek a lábaid: először a combizmokat lazítsd el, aztán a vádlidat.

Ötödik lépés: Képzeld el a következők egyikét:

 1. Egy csónakban fekszel, ami egy nyugodt tó közepén ringatózik. Nincs körülötted semmi, csak a fejed fölötti kék ég.
 2. Egy fekete bársony függőágyba bekuckózva fekszel egy teljesen sötét szobában.
 3. Vagy csak mondogasd 10 másodpercig magadnak, hogy „ne gondolkozz” újra és újra!

Ez a technika állítólag 96%-ban hatásos. Este kipróbálod?

Forrás:

https://cosmopolitan.hu/te_te_te/2018/12/11/2-perc-alatt-elalhatsz-ezzel-a-szuper-trukkel/

 


 

Egyszerű ötletek, amelyek segítenek abban, hogy álmatlanul forgolódás helyett pikkpakk elaludj.

 

 1. Ne az íróasztal mellől ess be az ágyba. Lefekvés előtt egy órával lehetőleg már ne dolgozz, ne pörögj, ne kütyüzz. Pihenj, beszélgess, olvass, relaxálj inkább. Lecsendesített elmével könnyebb lesz átevezni az álom birodalmába.
 2. Gondoskodj arról, hogy elegendő természetes napfényhez juss napközben: a szakértők szerint naponta legalább 30 percre van szükségünk – egyebek mellett – ahhoz, hogy „a test órája” megfelelően tudjon működni, és a fáradtság a kellő időben jelentkezzen.
 3. A sport alapvetően az egész szervezetre jó hatással van, és az elalvást is könnyíti, ha valamikor napközben jól lefárasztod magad. De nem mindegy, mikor. Míg egy reggeli edzés szuper, addig az esti torna annyira felpörget, hogy nem bírsz majd elaludni.
 4. Jó-e a délutáni szunyókálás? Ha abban az irigylésre méltó helyzetben vagy, hogy beiktathatsz egy kis ebéd utáni sziesztát, tedd meg! De ne halaszd túl későre. Délután 2 óra körül egy rövid – akár 20 perces – pihenő szárnyakat ad, és nem zavar be az esti alvásba, de 4 körül már inkább ne dőlj le.
 5. A koffeint és a nikotint tedd tiltólistára. Legyen az kávé, kóla, tea, kakaó vagy csoki: tudtad, hogy mintegy nyolc órát igényel, hogy a koffein kiürüljön a szervezetedből? Azt pedig valószínűleg nem kell magyaráznunk, hogy a nikotin mint stimulálószer miért nem segíti az elalvást.
 6. Ne egyél közvetlenül lefekvés előtt, mégpedig azért, mert éjszaka az egész testednek, így az emésztő szervrendszerednek is pihenésre van szüksége. Ha kirámolod a hűtőt este 11-kor, nehezebben alszol el, az alvásod valószínűleg nyugtalan lesz, amiből esetleg csak annyit veszel észre, hogy reggel nyűgösen ébredsz. Ha lehet, lefekvés előtt 2-3 órával egyél utoljára.
 7. Végy forró fürdőt vagy zuhanyt lefekvés előtt. A meleg hatására a vér a felületi erekbe áramlik, majd amikor kiszállsz a kádból, a kitágult erek leadják a hőt a környezetnek, így segítve a tested lehűlését. Ennek álmosító hatása van.
 8. Teremts hűvösebb környezetet. Akár a paplanod túl meleg, akár a pizsamád túl vastag, akár a fűtést tekerted fel túlságosan: a meleg nemcsak az elalvás gyorsaságára lesz hatással, hanem az alvásod minőségére is. Ideális esetben a testhőmérsékleted mintegy másfél fokot csökken alvás közben. Hogy ezt támogasd, kábé 18 fokban kellene aludnod.
 9. Száműzd az órát az ágyad mellől. Már pusztán annak lehetősége, hogy időről időre megnézd, hány perce nem alszol már megint, ébren tart.
 10. 5-8 évente cseréld le a matracod. Ennyi idő alatt szinte mindegyik matrac elgyengül.

Forrás:

https://www.evamagazin.hu/hogyan-aludj-el-2-perc-alatt-120491

 

 

 

 

 3,277 total views,  18 views today