sze. febr 8th, 2023

Magyarországon még nem karolták fel igazán a Fálun Dáfá mozgásgyakorlatot és meditációs módszert. Pedig testi és lelki egyensúlyt hoz az embereknek, segít egészségesnek maradni és a stressztől is megszabadít. 

A módszert bárki megtanulhatja itt:

https://hu.falundafa.org/falun-dafa-video-audio.html

https://hu.falundafa.org/index.html

A Fálun Dáfá, másként Fálun Gong, egy spirituális gyakorlat, amely világszerte több millió embernek vált az élete részévé. A buddhista hagyományban gyökerezve két fő részből áll: a tanítások tanulmányozása alapján önmagunk fejlesztéséből, illetve könnyed gyakorlatokból és meditációból.

A Fálun Dáfá hitrendszere fegyelmezett gyakorláson keresztül a szellemi fejlődés lehetőségét kínálja. A tanításai arra ösztönzik a tanítványokat, hogy engedjék el az egészségtelen ragaszkodásaikat, miközben arra törekszenek, hogy életüket a világegyetem alapvető tulajdonságaihoz igazítsák, amelyek az Őszinteség, a Könyörületesség és a Tolerancia.

Akik gyakorolják a Fálun Dáfát gyakran sorsfordítónak találják. Sokan drámai javulást tapasztalnak az egészségükben, olyan előnyöket említenek, mint az újra felfedezett energikusság, a mentális tisztaság, és a stresszmentesség. És, ami még fontosabb, hogy sokan úgy érzik, akik rátaláltak a Fálun Dáfára, hogy ez egy különösen értékes spirituális út.

A gyakorlat hátteréről, és arról, hogy hogyan ismerkedhetünk meg vele

A Fálun Dáfát eredetileg Kínában terjesztette el Li Hongzhi, a gyakorlat tanítója (vagy a „Mester”, az ázsiai hagyományok szerint). Ma már több mint 80 országban gyakorolják, és Li úr tanításait több mint 40 nyelvre fordították le.

A Fálun Dáfá alapműve a Zhuán Fálun című könyv. Ez online ingyenesen érhető el ezen a weboldalon és a könyvesboltokban is megtalálható. A gyakorlatok és a meditáció megtanulhatóak a helyi elérhetőségek linkjét követve (lent), vagy a weboldalon lévő források segítségével.

A Fálun Dáfá ingyenesen tanulható, és mindenki számára elérhető.

A Falun kung (法轮功Falun Gong, más néven Falun Dafa) egy kínai vallási irányzat és meditációs módszer könnyed testi gyakorlatokkal kombinálva, egy „spirituális út”, melyet Li Hung-csi teremtett meg az 1990-es évek elején. Lényegének tekinti, hogy híveit összhangba hozza a világegyetem alapvető tulajdonságaival, amely Li mester szerint az őszinteség, a könyörületesség és a tolerancia.[2]

Falun kung meditációt és lassú csikung gyakorlatokat egyesít morálfilozófiával. A spirituális mozgalom eredetileg Kínából indult ki, de azóta már több, mint 80 országban gyakorolják. Li mester írásait már több, mint 40 nyelvre fordították le.[3]

Kínai Kommunista Párt 1999-től intenzív propagandakampányba kezdett a mozgalom felszámolása érdekében. A Falun kungot „eretnek szervezetnek” minősítette, amely a társadalom stabilitását veszélyezteti. Emberijogi szervezetek közlése szerint a mozgalom gyakorlóit a hatalom részéről atrocitások érik, például bírói ítélet nélküli bebörtönzés, kényszermunka, pszichiátriai visszaélések.[3]

 

Kínában betiltottak egy meditációs és spirituális gyakorlatot, mert a hatalom veszélyesnek tartotta

1999. július 20-án a Kínai Kommunista Párt (KKP) betiltotta a Fálun Gong meditációt és spirituális gyakorlatot, és több tízmillió ártatla…

1999. július 20-án a Kínai Kommunista Párt (KKP) betiltotta a Fálun Gong meditációt és spirituális gyakorlatot, és több tízmillió ártatlan kínai ember ellen indított el egy ördögi kampányt. Azóta Kínában a Fálun Gong gyakorlók széles körű megfigyelésnek, önkényes fogvatartásnak, szörnyű kínzásnak és törvénytelen gyilkosságnak vannak kitéve, melyek a mai napig folytatódnak.

Tekintettel a KKP erőszakos fellépésére, kevés megfigyelő számíthatott a Fálun Gong túlélésére. A Freedom House egy 2017. évi tanulmánya azonban arra a következtetésre jutott, hogy Kínában 7-20 millió ember továbbra is gyakorolja a Fálun Gongot, köztük sokan vannak olyanok, akik az elnyomás után kezdtek foglalkozni vele. Ezenkívül a kínai Fálun Gong hívők kitartással, erőszakmentességgel és kreativitással válaszoltak a KKP üldöztetésére. Ez feltűnő kudarcot jelent a párt számára.


Forrás: https://youtu.be/veAeQgnTu1Q

Számos tényező járult hozzá ehhez a kimenetelhez, ideértve az egyes hívők szilárd hitét, a KKP belharcait és a csoport nevében történő alkalmi nemzetközi nyomást. A Fálun Gong gyakorlók Kínában történő válaszlépésének három szempontja van, amelyek különösen hatásosak, és amelyeket érdemes megfontolni Kínában és azon kívül a vallási üldöztetés áldozatainak.

A Fálun Gong gyakorlók Kínában és azon kívül ügyvédeikkel és családtagjaikkal összehangolt erőfeszítéseket tettek a biztonsági ügynökökkel és a bírákkal telefonon és személyesen történő közvetlen kommunikáció érdekében. Arra ösztönzik a rendőrséget, hogy ne tartóztassák le a Fálun Gong gyakorlóit, személyesen próbálnak hatni a tisztek egyéni lelkiismeretére a visszaélésszerű irányelvek ellen, megkérdőjelezik a Fálun Gong ellen alkalmazott KKP propaganda kulcsfontosságú aspektusait, és azt állítják, hogy a kampány jogellenes és az alperesek ártatlanok.

A Kínai Kommunista Párt megpróbálta megsemmisíteni az ősi kínai spirituális gyakorlatokat az osztályharc és az ateizmus, mint új kínai kultúra kialakítása érdekében. A párt azonban nem tudta kiűzni a hagyományos spirituális hiedelmeket az emberek szívéből.

A kínai spirituális tanítók a vallásos kifejezés hagyományos módjaihoz való visszatérés helyett az ókori filozófiát újracsomagolták ártalmatlan, világi hangzású gyakorlatokba, amit “csikung”-nak (szó szerint “energiamunka”) neveztek. Ezek a gyakorlatok hosszú élettartamot, jobb energiát, az egészség javítását és hasonlókat idéztek elő. Hamarosan több száz csikung tanító találkozhatott a hagyományos kínai technikák iránt érdelődő közönséggel. Minden reggel, mindenféle korosztályú kínai érkezett a nyilvános parkokba, hogy a tajcsi-szerű gyakorlatok különféle formáit megtanulják.

A buddhista és a taoista iskolák ősi meditációs és művelési rendszerei alapján ezek a gyakorlatok kielégítették a kínai identitás újbóli felfedezésének szükségességét a több évtizedes kulturális felfordulás után, ám a csikung őrület megnyitotta az ajtót a vállalkozó, önjelölt guruk számára is. Néhányan azt állították, hogy az iskolájuk kizárólagos tagjává válásával követőik szuperhatalmakat fejleszthetnek ki – elmeolvasás, lebegés, eltűnés képessége -, vagy felszabadíthatják a gyógyító energiát, és lehetővé teszik számukra, hogy három nap alatt csikung mesterekké váljanak.

A popkultúra leple alatt a kínaiak képesek voltak feltárni a spirituális képességeiket. Sok rajongó tucatnyi csikungot kipróbált, leginkább puszta kíváncsiságból, de sokan valóban azt remélték, hogy találnak valamit, amely rezonál velük és kielégíti a mélyebb spirituális vágyaikat.

A Fálun Gong az igazság, az együttérzés és a türelmesség alapelveit tanítja. A karakter fejlesztését és az erényt hangsúlyozza – nem pedig a szupernormális hatalmat – mint az egészség és a szellemi felemelkedés valódi útját.

Kína hivatalos becslései szerint 1999-re 70-100 millió ember gyakorolta a Fálun Gongot, nem számítva azokat, akik rövid időn át alkalomszerűen gyakorolták azt. Ez Kínában minden 13-ik embert jelentette. Sok esetben egész családok nemzedékeken át folytatták a gyakorlatot, miután megismerték a barátaik és rokonaik körében előidézett pozitív változásokat. Szinte mindenki ismert valakit, aki gyakorolta a Fálun Gongot.

A gyakorlat annyira népszerűvé vált, hogy a nyilvános parkokba minden reggel százával érkeztek az emberek, hogy békés zenére Fálun Gong meditációs gyakorlatokat végezzenek, mielőtt munkába indultak.

Sajnos a Fálun Gong jó hírneve felkeltette a Kommunista Párt kemény vonalas vezetőinek a figyelmét is. A kormány cenzorai már 1996-ban betiltották a Fálun Gong fő könyvének, a Zhuan Fálunnak a kiadását. A kommunista párt ideológusai általában a vallási csoportokat figyelik. Elítélik a Fálun Gongot, különösen annak hatalmas népszerűsége miatt, és azért, mert felkeltette a közönség vágyát a tradicionális kultúrára, ideértve az istenhit iránti vágyat is, amelyet a párt évtizedek óta próbált felszámolni.

A kommunista arzenál egyik legerősebb fegyvere a közvélemény. Az 1990-es évek végén a kínai állam által irányított médiaközpontok feladata volt a Fálun Gonggal kapcsolatos közvélekedés megváltoztatása. Mivel a Fálun Gongot több mint 70 millió ember gyakorolta, sok kínai hallott az előnyeiről első vagy másodkézből, és minden bizonnyal már ismerte a gyakorlatot az államilag működtetett média útján.


Forrás: https://youtu.be/QzlMQyM8p74

1999. júliusában a KKP az ország egész területén egy “propaganda maratonnak” nevezhető eseményt indított el. Az állami televízió az egész országban éjjel-nappal harsogta a propagandát, miszerint a Fálun Gong fenyegetést jelent a társadalom számára.

A kampány alig hét napja alatt a hatóságok azzal dicsekedtek, hogy több mint 2 millió “illegális” Fálun Gong könyvet koboztak el. Néhány városban nyilvános könyvégetésekre is sor került, amelyeket a Közbiztonsági Iroda végzett. A kampány első hónapjának végére a People’s Daily, a párt hangja 347 cikkben bélyegezte meg a Fálun Gongot.

A társadalomra gyakorolt nyomás mértékét a nyugati emberek nehezen tudják elképzelni. Az iskolás gyerekeket arra kényszerítették, hogy gyűlölködő kitalációkat olvassanak a tankönyvekben, a főiskolai felvételi vizsga olyan kérdéseket tartalmazott, amelyek kritizálták a Fálun Gongot, a munkahelyeken kötelező “tanulmányi üléseket” tartottak a témáról. És természetesen bárhová is mentek az emberek, állandóan körülvette őket a propaganda. Ennek a mai napig hatása van sok kínai gondolkodásmódjára. (1)(2)

(1) – https://freedomhouse.org/article/falun-gongs-secrets
(2) – https://faluninfo.net/rise-and-resilience-of-falun-gong/

Forrás:
https://hu.falundafa.org/index.html
https://hu.wikipedia.org/wiki/Falun_kung
https://ujvilagtudat.blogspot.com/2020/08/kinaban-betiltottak-egy-meditacios-es.html

Főkép forrása:

https://www.asiacenter.hu/attachment/upload/13838463(1).jpg

 

 4,282 total views,  18 views today