szo. nov 26th, 2022

Sziasztok!

Ugye veletek is gyakran előfordult már, hogy megébredtetek az éjszaka közepén és nem tudtátok miért? Hogy napközben olyan fáradtságroham tört rátok, hogy legszívesebben ott és azonnal lefeküdtetek volna aludni? Hogy ha egy bizonyos időpontban ültetek le tanulni, akkor sokkal jobban ment, mint máskor?

Nos ennek az oka a bioritmus. Az olyan biológiai történéseket, amik azonos időközökben, majdnem azonos módon következnek be, bioritmusnak nevezzük. A Földnek, mint szervezetnek is megvan a saját bioritumusa, elég csak az évszakok vagy a napszakok ritmusos váltakozására gondolnunk. Az emberi szervezet szintén egy meghatározott, folyamatosan ismétlődő rend szerint működik.

keleti gyógyítók szerint az egészség megőrzésének legjobb módszere az, ha követjük a biológiai óránkat. A bioritmus fogalma a nyugati orvoslás számára sem ismeretlen, de nem fektetnek rá különösebb hangsúlyt. A keletiek azonban több ezer éves megfigyelés alapján megalkották a szervórát, amelyben 12 működési terület követi egymást 2 óránként, így alakul ki a 24 órás, egész napot lefedő szerkezet.

Fontos, hogy észrevegyük, mikor érezzük magunkat kiválóan és mikor kevésbé jól a bőrünkben. Ha éjszaka megébredünk, ha nappal kellemetlen tüneteket észlelünk, nézzük meg, hány óra van. Érdemes egy hétig naplót vezetnünk a megfigyeléseinkről, ezáltal közelebb juthatunk az esetlegesen kialakulófélben lévő betegségeinkhez és azt is felfedezhetjük, az élet mely területén kell változást eszközölnünk ahhoz, hogy a szervezetünk tökéletesen és harmóniában működjön.

01-03 óra
máj terület
A máj az emésztésért felelős, ekkor újulnak meg a felső bőrrétegek, a sebek, ezért fontos a nyugodt alvás ebben az időszakban.
Mire figyelmeztethet:
– késői vacsora,
– több alkoholt fogyasztása,
– epekő,
– bizonyos gyógyszerek mellékhatása.

03-05 óra
tüdő terület
Összeszűkülnek a hörgők, a véredények felkészülnek az aznapi munkára.
Mire figyelmeztethet:
– asztma,
– allergia,
– mandulagyulladás,
– légcsőhurut,
– dohányzás.

05-07 óra
vastagbél terület
Beindul a béltevékenység, ez a székletürítés optimális ideje.
Mire figyelmeztethet:
– rossz emésztés,
– székrekedés,
– rostszegény táplálkozás,
– kevés folyadékbevitel.

07-09 óra
gyomor terület
Ebben az időpontban optimális reggelizni. A gyomorműködés beindul, ekkor a legaktívabb az emésztés. Fontos, hogy mindig reggelizzünk, ha lehetséges meleget, hiszen a szervezetnek szüksége van az “üzemanyagra” a napi működéshez.
Mire figyelmeztethet:
– gyomorsav túltengés,
– gyomorfekély,
– reggeli hiánya.

09-11 óra
lép terület
Az immunrendszer működése alábbhagy, a lép kezd működésbe. Az agyi területek aktiválódnak, ez a legideálisabb időpont a tanulásra.
Mire figyelmeztethet:
– lép megnagyobbodás.

11-13 óra
szív terület
Szinte minden szervünk csúcsra járatva dolgozik. Ez a legjobb idő nehéz fizikai munka végzésére és sportolásra. Csökken az agy teljesítménye. Dél körül fél óra pihenés ideális lenne mindenkinek.
Mire figyelmeztethet:
– szívgyengeség,
– szívinfarktus,
– szívbillentyű zavarok.

13-15 óra
vékonybél terület
A szervezet az összes energiáját az ebéd emésztésére fordítja, így a teljesítőképesség mélyponton van. Ebben az időszakban a fájdalomérzet is csökken, ezért érdemes ekkor fájdalommal járó kezelésre (pl. fogorvos) ellátogatni.
Mire figyelmeztethet:
– epepanaszok,
– vékonybél betegségek,
– epekő.

15-17 óra
hólyag terület
Ekkor érdemes a szervezetünket folyadékkal támogatni. Fontos, hogy cukor- és szénsavmentes innivalót fogyasszunk. Ilyenkor a szervezet újra aktívvá válik. Ideális az időpont sportoláshoz, munkához, tanuláshoz. Érdemes tehát a délelőtt megtanultakat most újra átnézni, így jobban rögzülnek.
Mire figyelmeztethet:
– felfázás,
– húgyhólyag problémák,
– vizelési problémák.

17-19 óra
vese terület
Az előző két órában elfogyasztott folyadékot most dolgozza fel a szervezetünk, de még most is fogyaszthatunk innivalót. Csökken a szívműködés, a vérnyomás és a vércukorszint.
A Távol-Keleten azt tartják, hogy a vese tárolja a csít, az életenergiát, ezért nagyon fontos, hogy ennek a területnek a védelmére nagy hangsúlyt fektessünk. Ilyenkor végezhetünk gyengéd, körkörös masszázst a veséinken, ezáltal felszabadítva az energiákat.
Mire figyelmeztethet:
– vesekő,
– vesegyengeség,
– vesegyulladás.

19-21 óra
vérkeringés területe
A szervezet beáll az éjszakai üzemmódba. Ilyenkor már ne fogyasszunk ételt, hiszen annak feldolgozása már másnapra marad.
Mire figyelmeztethet:
– érszűkület,
– rossz vérkeringés.

21-23 óra
idegi terület
A hármas melegítő ideje. Ez a nyugalom, a béke és az összebújás időszaka. Az összes szerv működése lelassul. A testnek alvásra van szüksége.
Mire figyelmeztethet:
– idegrendszer elváltozása.

23-01 óra
epe terület
Az egész test nyugalomban van, ez a mélyálom szakasza. Egyedül az epe és a máj dolgozik, az anyagcserén és a salakanyagtermelésen.
Mire figyelmeztethet:
– epekő,
– emésztési problémák.

Ha nap közben megpróbáljuk betartani ezeket az alapvető szabályokat, akkor egy sokkal harmónikusabb és kiegyensúlyozottabb életet tudunk élni.
Figyeljünk hát oda és hamarosan észrevehetjük, hogy életünk minőségibbé válik.

További szép napot nektek!

Üdv:
Csicsi

A kínai biológiai óra nem téved – Fedezd fel, mely szerved nem működik jól a testedben

A kínai biológiai óra azokat az időközöket mutatja, melyekben az energia keresztül áramlik a testünk bizonyos részein, és hogy minden második órában szervezetünk mely adott területén a legerősebb.

Ha a testnek az adott területén van valamilyen probléma, a tünetek abban az időpontban a leginkább kiemelkedőek.

A testünk minden ismert rendszere, vagyis az emésztési, idegrendszeri, keringési és a nyirokrendszer mellett tartalmaz egy energetikai meridián rendszert. A meridiánok csatornák, mint a vérerek, melyeken keresztül életenergia áramlik, és ezáltal befolyásolják a test és az anyagcsere működését.

12 fő meridián van, és mindegyik egy olyan testrészhez tartozik, mely után a nevét is kapta, és amely a funkcióját biztosítja. Ezek a meridiánok a tüdő, a vastagbél, a gyomor, a lép, a szív, a vékonybél, a hólyag, a szív terület, a vese, a nyombél, epehólyag és a máj.

A jin/jang elmélet szerint ezek a meridiánok 6 jin és 6 jang meridiánra oszthatók. A jin meridiánokhoz tartoznak azok a szervek, melyek a szervezet anyag és energia gyűjtését, tárolását és feldolgozását látják el: a tüdő, lép, szív, vese, szív terület és a máj terület.

A jang meridiánokhoz tartoznak az üreges szervek, melyek funkciója a csere, a kiválasztódás (anyag, energia): vastagbél, gyomor, vékonybél, hólyag, nyombél és epehólyag.

A kínai orvoslás és ritmus törvény szabályai szerint mindegyik meridián megfelel egy bizonyos szervnek és testi funkciónak, teljes erővel működik 24 órás ciklusban 2 órán keresztül, majd 12 óra múlva újabb két órán át pihen vagy alacsony szintre csökken az aktivitása.

A kínai orvos először azt kérdi meg a betegtől, hogy a szervezetében mely napszakban jelentkeznek a betegség tünetei vagy zavarai. Így tudja, hogy melyik testrésszel van a probléma, ami azt jelenti, hogy az adott helyen az energia keringése nehézségekbe ütközik, vagy túl sok energia jelentkezik, ami szintén nem jó.

Célszerű követni a biológiai órát és leírni a napnak azt az időpontját, amikor a tünetek jelentkeznek, mint például a fáradtság, a fájdalom és hasonlók. Szintén jó megjegyezni azt az időpontot, amikor a legtöbb energiánk van, és ha felébredünk éjszaka, az szintén jelezhet problémát egy adott testrésszel kapcsolatban.

A maximális funkció ideje

01:00 – 03:00 – máj (méregtelenítés, izmok és a szemek)
03:00 – 05:00 – tüdő (bőr)
05:00 – 07:00 – vastagbél (asszimiláció, eltávolítás, bőr)
07:00 – 09:00 – gyomor (nyirok, emésztés)
09:00 – 11:00 – lép, hasnyálmirigy (nyirokcsomók, a táplálék emésztése)
11:00 – 13:00 – szív (artériás vérkeringés)
13:00 – 15:00 – vékonybél (emésztés, asszimiláció, artériák)
15:00 – 17:00 – hólyag (csontok, fogak, eltávolítás, tisztítás)
17:00 – 19:00 – vesék (csontok, fogak, fül, szűrés, eltávolítás)
19:00 – 21:00 – szív réteg (véredények)
21:00 – 23:00 – nyombél (hőszabályozás)
23:00 – 01:00 – epehólyag (emésztés, izmok, szemek)

A minimális funkció vagy pihenés ideje

01:00 – 03:00 – vékonybél (emésztés, asszimiláció, artériák)
03:00 – 05:00 – hólyag (csontok, fogak, tisztító eltávolítás)
05:00 – 07:00 – vesék (csontok, fogak, fül, szűrés, eltávolítás)
07:00 – 09:00 – szív réteg (véredények)
09:00 – 11:00 – nyombél (hőszabályozás)
11:00 – 13:00 – epehólyag (emésztés, az izmok, a szemek)
13:00 – 15:00 – máj (méregtelenítés, az izmok és a szemek)
15:00 – 17:00 – tüdő (bőr)
17:00 – 19:00 – vastagbél (asszimiláció, eltávolítás, bőr)
19:00 – 21:00 – gyomor (nyirokcsomók, élelem és emésztés)
21:00 – 23:00 – lép, hasnyálmirigy (nyirokcsomók, a táplálék emésztése)
23:00 – 01:00 – szív (artériás vérkeringés)

Amikor egy szerv energetikai csúcsán van, a biológiai óra szemben lévő oldalán (12 órás különbséggel) a legalacsonyabb energia szinten található.

Például hajnali 1 és 3 óra között a máj elérte csúcspontját, és a vékonybél van a legalacsonyabb szinten. Tehát ha valaki késő este eszik, az étel nem szívódik fel megfelelően a vékonybélben, ami azt jelenti, hogy el kell kerülnie néhány tevékenységet abban az időpontban, amikor a test energiája a legalacsonyabb.

A legnagyobb aktivitás ideje alatt az összes funkció felgyorsul. Ha vannak többlet energiából származó betegségek, melyek megterhelik a megfelelő szervrendszert, ekkor mutatják a legerősebb tüneteket, és ez a legjobb idő olyan eszközök használatára, melyek csökkentik a felesleges energiát.

Ellenkező esetben ha az adott szerv a maximális időben gyengeséget mutat, meg kell erősíteni.

Többféle természetes gyógymód van az energia többlet és hiány esetén történő beavatkozásra, köztük az akupunktúra, homeopátia, gyógynövények, és egyéb eszközök.

Forrás:

https://fubenfabanegeszseg.cafeblog.hu/2014/09/07/elj-tudatosan-elj-a-kinai-szervora-szerint/

https://ujvilagtudat.blogspot.com/2015/11/a-kinai-biologiai-ora-nem-teved-fedezd.html

Kép forrása:

www.pinterest.com

 593 total views,  3 views today