pén. dec 2nd, 2022

Különleges dolog zöld szeműnek lenni, hiszen a Föld lakosságának csak 2 százalékának van zöld szeme.
Mindösszesen 150 millió embert érint, és feltehetően nőket, mert zöld szemű férfival a szokásosnál is ritkábban találkozhatunk. Elmondhatjuk a zöld szemű férfi, ritka, mint a fehér holló. 

Miért különlegesek a zöld szemű emberek?

1. Fő érdekesség, hogy születéskor nincs zöld szem, szóval nincs zöld szemű kisbaba. Kék szemmel vagy barna szemmel jönnek a világra. 

2. Leghűségesebb típus a zöld szemű ember, a monogám és hosszú távú kapcsolatok híve. A házasság szent dolog, és a legromantikusabb emberek közé tartozó típus.

3. Emberismeretből jeles: belelát a másik lelkébe, nem lehet neki hazudni, nem érdemes átverni, hisz átlát a szitán. 

4. Teherbírása hatalmas: Mind a munka, mind a magánélet területén jellemzően nyugodtak, nagy az önuralmuk, és úgymond igazán szívósak. Nagyon jó barátok, kiváló munkatársak, és nem utolsó sorban odaadó szülők. 

5. Mágikus erővel vannak felruházva. A zöld szem különlegessége miatt isteni jelzőkkel illették a zöld szemű embereket. Ősi mítoszokban is megjelentek, több utalásban, írásban találkozhatunk ilyen mágikus boszorkányokkal, sámánokkal, istenségekkel, angyalokkal akiknek egyik kiváltságos tulajdonságuk, hogy zöld a szemük. 

Ráadásként:

Angol tudósok megállapítása szerint nem is léteznek zöld szemű emberek. Az a véleményük, hogy a zöld szemű emberek szeme is kék, csak mi többiek látjuk másként. Azt mondhatjuk, hogy szemlélet kérdése, ki mit hisz el, de a zöld szem egy különleges dolog. 

Valljuk be, a zöld szem egészen magával ragadó és egy kicsit misztikus is. Számos legenda kapcsolódik hozzá, mint a zöld szemű szörny – csak, hogy egyet említsünk. Persze, akiknek zöld szemük van biztosan nem veszik jó néven, amikor a féltékenységet eme ritka szemszínnel azonosítják. Nézzük mi az igazság!

Nincs még egy szemszín, amely ennyire rejtélyes lenne. Az irodalomtól kezdve, a képzőművészeten és a zenén át a fotográfiáig sokféle művészeti ágban megjelent már, gondoljunk csak a National Geographic híres 1985-ös címlapfotójára, melyről a megkapóan zöld szemű afgán menekültlány nézett vissza ránk.

Kíváncsi vagy a igazságra? Akkor most jól figyelj, mert ez nagyon izgalmas lesz!

A zöld a legvonzóbb szemszín.

Ha neked is zöld szemed van, biztosan boldog leszel, ha megtudod, hogy a zöld szem a legtöbb ember számára a vonzóbb, mint a többi.
Az AllAboutVision.com által készített széleskörű online közvéleménykutatás résztvevőinek több, mint 20 %-a szavazott a zöldre, mint a legvonzóbb szemszínre. Őket a világoskékek követték 16,9 %-kal, majd a barnák 16%-kal, míg a sötétkékekre “csak” 15,2 % szavazott. A leghíresebb zöld szemű sztárok egyébként: Adele, Emma Stone, Scarlett Johansson, Kate Middleton.

A zöld szem egy igazi ritkaság.

Bár úgy tűnik igen sok a zöld szemű híresség, mégis ez az a szemszín, amelyről azt mondják, hogy a legritkábban fordul elő a világon. A World Atlas szerint a barna szeműek 55-79 %-át teszik ki a Föld népességének, míg a zöldszeműek mindössze 2% körül mozognak. Igen, kettő! Ugyanígy egyébként bolygónk népességének csak 2%-as vöröshajú, arra azonban igen csekély az esély, hogy valaki mindkettő ritka tulajdonsággal bírjon.

Itt él a legtöbb zöld szemű ember…

Igen, tudjuk, hogy épp az imént említettük, hogy a zöld szem a legritkább. Bár, ami igaz, az igaz, ha valaki netán Írországban vagy Skóciában járna, akkor valószínűleg úton-útfélen egy kék vagy zöld szemű emberbe botlana, ugyanis ezen országok lakosságának 86%-a rendelkezik e két szemszínnel. Nagyon hasonló egyébként a helyzet Izlandon is, ahol a férfiak 87, míg a nők 89 %-a kék avagy zöld szemű.

Senki sem születik zöld szeműnek.

A születést követően még nehéz megmondani, hogy a gyereknek vajon zöld lesz-e a szeme, hiszen mindannyian kék vagy szürke szemmel születünk. Közvetlenül a születés után viszont bizonyos melanocita nevű sejtek elkezdik eltüntetni a melanint, vagyis a sötét pigmenteket. Ez azért történik, mert a melanociták elkezdenek reagálni a fényre (amely ugye az anyméhben nem nagyon volt), és nagyjából egy évre van szükségük arra, hogy végrehajtsák a teljes folyamatot.

A zöld genetika:

Ahelyett, hogy üres várakozással töltenénk azt a bizonyos egy évet, amíg kiderül, hogy a gyerek zöld szemű lesz-e avagy sem, esetleg tanulmányozhatjuk a családfát. Hátha találunk néhány zöld szemű felmenőt. Bár tudósok szerint ebben igen sok génnek kell közrejátszania: minimum nyolc, de inkább tizenhat gén együttes közreműködése határozza meg, hogy milyen színű lesz a szemünk. Egyébként, amit biológiából tanultunk, miszerint a barna szemért felelős gén dominánsabb, mint a zöld, és e kettő együtt dominánsabb a kéknél, alapvetően igaz. Azonban mivel számos génre van szükség a sárga és fekete pigmentekekhez, van egy mód, az úgynevezett “biológiai kártérítés”, amelynek következtében kék szemű szülőknek születhet barna vagy zöld szemű gyermeke.

Vajon a férfiak vagy a nők között van több zöld szemű?

Bár a tudomány még nem tud pontos választ adni arra a kérdésre, hogy miért a nők között vannak többen a zöld szeműek, azért ez tény. Egy 2013-as tanulmány szerint, melyet az Iowa Egyetem kutatói készítettek, a férfi alanyok 12 %-a, míg a női alanyok 18 %-as volt zöld szemű. Ugyanezt támasztja alá egy másik tanulmány is, melyben megállapították, hogy Izlandon kétszer annyi, míg Hollandiában háromszor annyi zöld szemű nő él, mint férfi.

“A zöld szemű szörny.”

Ha valaha ugrattak már a zöld szemed miatt, akkor gondolj csak Shakespeare-re, akinek két drámájában, A velencei kalmárban és az Othellóban is találhatunk utalást erre, például amikor az utóbbiban Jagó így szól Othellóhoz:” Uram, vigyázz, hogy féltékeny ne légy! A zöld szemű szörny csak kacag az étken, amelyből él. ” Vajon Shakespeare ismert valakit, akinek zöld szeme volt és őt azonosította a zöld szemű szörnnyel vagy csak a zöld színt nem szívlelte? Már sosem tudjuk meg, csak annyi bizonyos, hogy abban a korban a zöld színt gyakran a betegséggel hozták összefüggésbe…

A zöld szemű személyiség.

No igen, Shakespeare tehát a zöld szemet az irigységgel azonosította, míg manapság inkább a szexi jelzőt társítják hozzá. Egy amerikai kutatásban például a résztvevők nagy része azt vallotta, hogy a zöld szem szexibb, mint bármelyik másik szemszín. Amikor pedig a résztvevőket arra kérték, hogy jellemezzék a zöld szemű embereket, akkor 29 % válaszolta azt, hogy kreatívak, ámbár kissé fondorlatosak. A szemész és kutató, Hamadi Kallel még annyival egészítette ki, hogy a zöld szemű egyéneket valamiféle titokzatosság lengi körül és gyakran kiszámíthatatlanok, ugyanakkor eredetiek, kreatívak és igen jól teljesítenek nyomás alatt.

Forrás:

https://funland.hu/zoldek-a-szemeid-nem-is-gondolnad-hogy-mennyire-kulonleges-vagy/

https://goodstuff.hu/2019/05/31/osszeszedtunk-mindent-amit-a-zold-szemrol-tudni-erdemes/

Főkép forrás:

https://funland.hu/zoldek-a-szemeid-nem-is-gondolnad-hogy-mennyire-kulonleges-vagy/

 3,145 total views,  3 views today