vas. dec 4th, 2022

REINKARNÁCIÓ − GYAKORI KÉRDÉSEK: MI A LÉLEKVÁNDORLÁS LÉNYEGE?

Mi a reinkarnáció jelentése és tanítása? Mik az előző élet jelei? Mik a reinkarnáció bizonyítékai? Az előző életek titkai és a lélekvándorlás gyakori kérdéseket vetnek fel.

Az esetenként szembejövő előző élet emlékei, és azok megértése öröktől fogva foglalkoztatja az embert. Mutatjuk a tradicionális reinkarnáció tudományát a Védák fényében.

A lélekvándorlás vagy reinkarnáció az indiai filozófia mellett az antik görög kultúrában, majd a fejlődő európai civilizációban és a modern nyugati bölcseletben is megtalálható.

A nem anyagelvű tudomány számára alapvető tény a lélekvándorlás: előző élet és következő élet ugyanolyan természetes, mint a jelen.

A nyugati anyagelvű tudomány mindent megtesz a lélek emberi létformában történő utazásának vizsgálgatásáért, de jelenlegi születése előtti és a halál utáni létezés kérdésével, így a lélekvándorlás kérdésével sem foglalkozik, inkább hitbéli kérdésnek tartja.

A lélekvándorlás vagy reinkarnáció nem csupán a keleti filozófia része. Az antik görög kultúrában, majd a fejlődő európai civilizációban és a modern nyugati bölcseletben is megtalálható. A nem anyagelvű tudomány számára alapvető tény a lélekvándorlás: előző élet és következő élet ugyanolyan természetes, mint a jelen.

Mi az a reinkarnáció?
A reinkarnáció megértése érdekében vizsgáljuk meg, hogy mi a reinkarnáció jelentése? A latin szó „újra megtestesülés”-t jelent. A reinkarnáció, vagyis a lélekvándorlás tanítása szerint halál nem létezik.

Az élőlény örök életű lélek, aki számtalan születése során különféle testeket ölt magára.

A tudomány a lélekvándorlás kérdésével nem foglalkozik, inkább hitbéli, vagy megmagyarázhatatlan kérdésnek tartja. A filozófia annál inkább érdeklődik a reinkarnáció, a lélek újra születése iránt.

Újjászületés, reinkarnáció
Az óind kultúra a legnagyobb természetességgel vizsgálja az újjászületés tényét, a lélek emberi létformán kívüli utazásait.

A védák a lelket mindkét irányban örökkévalónak tartják: a születés előtt is létezett, és a halál után sem fog megszűnni. Öröktől fogva van, és mindig létezni fog.

„Miként az ember leveti elnyűtt ruháit, s újakat ölt magára, úgy adja fel a lélek is az öreg és hasznavehetetlen testeket, hogy újakat fogadjon el helyükbe.” (Bhagavad-gítá 2.22.)

A lélek anyagi világban történő vándorlása során egyfajta spirituális evolúció szerint születik meg újra és újra.

Kielégíthetetlen kíváncsiságából fakadóan próbál ki különböző élethelyzeteket, melyekből hol nyertesen, máskor pedig vesztesen kerül ki. Így történik a reinkarnáció, életről életre.

Különböző tetteinek eredményeképpen újabb és újabb szituációkba kerül. Ezt a folyamatot az egyéni karma törvénye irányítja.

A lélekvándorlás tana szerint ott folyatjuk, ahol előző életünkben abbahagytuk a lelki önmegvalósítást. Mindig a halál pillanatában domináló tudatállapota határozza meg a halál utáni helyzetet.

A lelki üdvösség állapotában levő lélek eljut a lelki világba, míg a különféle gyarló emberi jellemvonásoktól szenvedők újabb esélyt kapnak a felemelkedésre az újjászületés és halál körforgásában. Tudatszintjének és vágyainak megfelelő születést kap.

A hindu lélekvándorlástan szerint akár állati vagy növényi testben is megszülethet az ember. A cél természetesen befejezni a kettősségek világában történő kalandozásainkat. Rá kell ébredni valódi létünkre, s aztán átlépni az örökkévalóság világába.

Összegyűjtöttünk néhány idézetet, melyek érdekelhetnek: karma idézetek a hinduizmusból.

A reinkarnáció jelei
A reinkarnáció jelei a tudományos igényességel az orvosok is vizsgálják. A legjelentősebb kutatások dr. Ian Stevenson, pszichiáter professzor nevéhez fűződnek.

Negyven éves nemzetközi szintű munkássága során 3000 olyan gyermekkel foglalkozott, akik viselkedése, beszámolója és tudása az előző életből származó tapasztalatokra utalt.

A professzor álláspontja szerint ezek a lélekvándorlás jelei. Nem hozhatók kapcsolatba az öröklődéssel vagy a környezeti hatással. Csakis a reinkarnáció adhat magyarázatot.

Lélekvándorlás teszt
Bár sokféle lélekvándorlás teszt van forgalomban, az, hogy ki voltál előző életedben komolyabb téma. Nem miszticizmusba és ezoterikus szavakba burkolt jóslás.

A védikus filozófia egy találó hasonlatot alkalmazva bölcs választ ad: Ha a harctéren megsebesülsz, akkor nem az a kérdés, hogy milyen irányból és kinek a fegyveréből jött a golyó, hanem az, hogyan menekülhetsz meg minél hamarabb.

Hasonlóan: Nem lényeges, hogy kik voltunk, csak az, hogy felismerjük lelki mivoltunkat, ebben az életben elvégzendő feladatainkat, és kigyógyuljunk az anyagi felfogásból.

Ez jelenti a „jelenben élést”, ez teszi lehetővé, hogy a születés és halál, vagyis a lélekvándorlás körforgásából kiszabaduljunk, és elérjük valódi, lelki otthonunkat.

Reinkarnáció történetek
A reinkarnáció történetek közös sajátossága, hogy olyan emlékek bukkannak fel, melyek bizonyíthatóan nem annak az életnek a tapasztalatai.

Olykor különös, megmagyarázhatatlan lélekvándorlás történetek kerülnek elő. A lélekvándorlás családon belül sem kizárt, amikor egy személy visszaszületik korábbi famíliájába.

A reinkarnáció emlékei: mit jelentenek az előző életek
Miért hiányoznak a reinkarnáció emlékei? Miért nem emlékszünk korábbi életünkre vagy legalább néhány részletre? – kérdezik sokan. A válasz egyszerű, szintén egy kérdés:

„Emlékszel arra, mit csináltál tíz évvel ezelőtt ezen a napon?” Pszichésen nem bírnánk elviselni azt a rengeteg eseményt, jó és rossz benyomást, amit életeink során megtapasztaltunk.

Ezért a születés traumájakor törlődnek az előző élet emlékei. Kizárólag a már biztosan elsajátított lelki tudást visszük magunkkal, tehát nem a nulláról kell minden születéskor kezdeni.

A lélekvándorlás bizonyítékai
A lélekvándorlás bizonyítékai között az ún. déja vu érzést szokták emlegetni, amikor olyan érzésed van, hogy egy bizonyos szituációban már voltál.

A regressziós hipnózis során a pácienst visszaviszik a távoli múltba, előző életeibe, ezt is a lélekvándorlás bizonyítékai közé sorolják, de ehhez nagyon komoly, valóban hozzáértő személy szükséges.

Meg kell jegyezni, hogy a téma népszerűsége miatt a legtöbb esetben minden valóságot nélkülöző, csupán üzleti alapú vállalkozásról beszélhetünk.

Amikor egy idegennel való találkozás ismerős érzéseket fakaszt, erős szimpátiát vagy ellenszenvet, akkor ezt a tudat előző életből megőrzött emlékeinek vélik.

P.K. Anokhin, a kiemelkedő orosz fiziológus, orvos kimutatta, hogy szervezetünkben néma gének is találhatók, melyek nem játszanak szerepet genetikai információ átadásában, csupán információkat tárolnak.

A reinkarnáció emlékei
Egy reinkarnáció emlékei általában elgondolkodtatják azt, aki átéli az előző élet emlékeit. Mindjárt más lesz a fontossági sorrend, ha megértjük, hogy újra és újra a meg kell születni valamilyen szerepben.

Aki elég bölcs, az belátja, hogy a lélekvándorlás, a reinkarnáció elkerülhetetlen mindaddig, amíg az egyén teljesen meg nem tisztul minden anyagi vonástól.

Akinek csak lelki céljai lesznek, aki magasabb rendű ízt tapasztal, annak az anyagi világ játszótere már nem lesz vonzó. A tiszta istenszeretet révén alkalmassá válik arra, hogy belépjen lelki otthonába, az öröklét, a teljes tudás és a vég nélküli boldogság honába.

Lélekvándorlás videótanítás
Leveles Zoltán videótanítása a lélekvándorlásról, előző életről. A 19 perces film a hinduizmus.hu YouTube csatornáján nyílik meg.

Mi a reinkarnáció? Leveles Zoltán előadásai a YouTube csatornán:

Reinkarnációs emlékek:

 

Gyakran ismételt kérdések
Mi határozza meg a következő életünket?
A következő születést a halál pillanatában megélt gondolatok határozzák meg. Amire gondolsz halálod pillanatában, azt éred el. Viszont arra fogsz gondolni, ami legfontosabb volt számodra. Halál pillanatában már nem tudsz trükközni.

Családon belül is újraszülethetek?
Akár családon belül is megszülethetsz, de ez nem olyan egyszerű, mint jegyet váltani a pesti gyorsra. Ha valóban óriási a ragaszkodás, akkor megszültehetsz családon belül. Viszont ha a körábbi tettek nem teszik lehetővé az emberi születést, akkor házi kedvencként is megszülethetsz.

Állati testbe is lehet reinkarnálódni?
Igen. Ha állati szinten élünk, vayg ha túlzott ragaszkodásunk van egy bizonyos állathoz, akkor állati testbe is megszülethetünk.

Mi a reinkarnáció célja?
A reinkarnáció célja, hogy az anyagi világban utazó lélek megtapasztalhassa mindazt az anyagi élethelyzetet és élvezetet, amire vágyik. A gond az, hogy közben nem számol az elkövetett karmával, és az élvezetben minden születésbe homok kerül.

Hogyan kerülhetünk ki az ismétlődő születés körvorgásából?
Ahhor kerülünk ki a szamszárából, vagyis az ismétlődő születés körforgásából, amikor teljes őszinteséggel belátjuk, hogy nincs keresni valónk az anyagi világban, ehelyett vissza szeretnénk kerülni a lelki Világba. Ez azután lehetséges, ha helyreállítottunk a Legfelsőbbel való kapcsolatunkat.

Forrás:

https://hinduizmus.hu/bolcsessegek/lelekvandorlas

Főkép forrása:

https://selfnessyoga.hu/wp-content/uploads/2020/03/Karma-%C3%A9s-reinkarn%C3%A1ci%C3%B3.jpg

 

 5,170 total views,  3 views today